ÍME 3X5 COACHING KÉRDÉS, MELYEK SEGÍTENEK MEGTERVEZNI EGY SIKERES ÚJ ÉVET

Szeretnéd, ha az új évben több terved sikeresen megvalósulna? Akkor mindenképpen csináld meg ezt a 3 lépcsős gyakorlatot. Mindegyik lépcsőhöz írtam Neked 5 pontba szedve pár coaching kérdést, melyek segítenek végiggondolni az életedet és irányt mutatni a jövő évre.

I. Értékeld az elmúlt évedet! Válaszolj a következő kérdésekre!

 1. Mikor tudtad a legjobban kamatoztatni a tehetségedet és erősségeidet? Mit csináltál akkor? Milyen érzés volt?
 2. Milyen új erősségeidet fedezted fel, amikről korábban nem is tudtál?
 3. Mi az, amiben növekedést értél el?
 4. Mi az, amit halogattál és nem valósítottál meg?
 5. Miből szerettél volna többet csinálni?

Nézd meg a válaszaidat és gondold át, hogy mi az, amiből többet szeretnél csinálni a következő évben, és mi az, amiből kevesebbet.

II. Vizsgáld meg a jelenedet is! Érdemes akár egy coach segítségével végignézni ezeket a pontokat, aki segít rávilágítani olyan részletekre, melyek esetleg elkerülik a figyelmedet.Értékeld az elmúlt évedet! Válaszolj a következő kérdésekre!

 1. Mi az, amit elértél és büszke lehetsz rá?
 2. Mi az, amit el szerettél volna érni ekkorra, de nem sikerült? Mi gátol meg benne vajon?
 3. Mire használod a tehetségedet, amiből Te magad és a környezeted is profitál?
 4. Mi az, amihez ragaszkodsz, de jó lenne elengedned?
 5. Vajon minek köszönhető az a helyzet, amiben most vagy?

Bármilyen érzések is töltenek el, azok mind segítenek abban, hogy tisztán lásd, milyen is a jelenlegi helyzeted és abból hogyan tudsz továbblépni.

III. Végül tervezd meg, hogyan szeretnéd élni az életedet jövőre! Nézd meg az előző kérdésekre adott válaszaidat! Lehet azokban már ott meg is fogalmaztad a jövőre vonatkozó terveidet. Ha még nem jutottál el oda, akkor a következő kérdések segítenek majd. Ha pedig már korábban megszülettek a terveid, akkor ezek a kérdések segítenek finomhangolni azokat.

Nézd meg az előző kérdésekre adott válaszaidat! Lehet azokban már ott meg is fogalmaztad a jövőre vonatkozó terveidet. Ha még nem jutottál el oda, akkor a következő kérdések segítenek majd. Ha pedig már korábban megszülettek a terveid, akkor ezek a kérdések segítenek finomhangolni azokat.

 1. Legmerészebb reményeid szerint jövő évben ilyenkor mire fogsz tudni büszkén visszagondolni?
 2. Mi az, amit már régóta halogatsz és jövőre mindenképpen meg fogsz lépni?
 3. Milyen új szokásokat fogsz beépíteni a napirendedbe?
 4. Ahhoz, hogy változtass a szokásaidon, bizonyos dolgokat magad mögött kell hagyni, melyek akadályoznak, visszatartanak a célod felé vezető úton. Érdemes egy pillantást vetni újra az elmúlt évre vonatkozó listádra és megnézni, hogy mit kellene hátrahagynod, hogy sikerrel teljesíteni tudjad a jövő évi tervedet.
 5. Mi lesz a legelső lépés, amit meg fogsz tenni, hogy elindulj a célod felé vezető úton? Hogyan fogod azt megtenni? Ki/Mi fog támogatni benne?

Ezeket e kérdéseket érdemes évközben is feltenni néha, hogy lásd, abba az irányba haladsz-e, amerre szeretnéd.

Igazán sikeres és boldog új évet kívánok! Amennyiben szeretnéd még alaposabban megtervezni a jövődet, keress bátran, szeretettel várlak egyéni coachingra!

Az inspirációért köszönet Marcia Reynolds-nak. 🙂