AVAGY HOGYAN LEGYÉL TE IS SIKERES, HATÉKONY NYELVTANULÓ

Érezted már a nyelvtanulás során, hogy valamiért nem haladsz úgy, ahogyan szeretnél? Esetleg fel is adtad, mondván Neked ez nem megy? Sok-sok hasonló cipőben járó tanulóval dolgoztam már együtt és szinte kivétel nélkül mindenki meg is indokolta az elakadása okát. Nem haladok, mert nincs nyelvérzékem, nincs időm, rossz a tanárom, unalmas a könyv vagy ez az egész nem nekem való, béna vagyok benne és még sorolhatnám. Ismerősen cseng valamelyik? Bármilyen okot is tulajdonítasz a helyzetednek, mindig valamilyen negatív hiedelemmel állsz szemben. Ezek mind mumusként vannak jelen a tanulásban és akadályozó tényezők, melyektől ha nem szabadulsz meg, állandó újrakezdő nyelvtanuló leszel, vagy akár végleg fel is hagysz a nyelvtanulással.

Hogyan tudnál ezektől a mumusoktól megszabadulni, hogy hatékonyan és lendületesen haladj a tanulásban?

Íme egy jól bevált gyakorlat, mely nyelvi coaching során már sok tanulómnak segített. Ha küzdelmesnek érzed a nyelvtanulást vagy netán elkezdtél már egy nyelvet tanulni, de abbahagytad azt anélkül, hogy eljutottál volna a kitűzött szintre, akkor próbáld ki Te is!

  1. Gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amelyek miatt úgy érzed, hogy nem megy a nyelvtanulás. Legalább 3 okot írj le egy-egy külön lapra.
  2. Támaszd alá mindegyik állításodat, hogy miért gondolod így. Például azt írtad az egyes pontban, hogy nincs nyelvérzékem, akkor hozzál rá példákat, hogy miért gondolod így. Legalább 3 indoklást írjál. Például, azért gondolom, hogy nincsen nyelvérzékem, mert nem tudom megtanulni az igeidőket.
  3. Most minden egyes példára kérdezz rá, hogy vajon mindig fennáll-e ez a helyzet, hozzád közelállók is így látják-e vajon, biztosan így van-e. Az előző példánál maradva rákérdezek, hogy egyetlen igeidőt sem sikerült megtanulni vajon?
  4. Miután ezen elgondolkodtál, akkor az egyes pontban leírt állításaidat fogalmazd át úgy, hogy ne legyenek negatív gondolatok benne. A nincsen nyelvérzékem állítást például átfogalmazom, hogy „Van nyelvérzékem.”
  5. Ezek után ezeket a pozitívba átfogalmazott állításokat is alátámasztjuk, pl Van nyelvérzékem, mert meg tudtam tanulni az egyszerű jelen időt stb.
  6. Végül rakjuk ki ezt a pozitív listát olyan helyre, ahol minden nap látjuk és olvashatjuk. Akár magunkkal is vihetjük és minden nap munkába/iskolába menet elolvashatjuk.

Miért is jó ez? Azért, mert amit sokat mondogatunk magunkat, azt előbb-utóbb el is hisszük. Ez úgynevezett önmagát beteljesítő jóslatként működik. És mennyivel jobban járunk, ha pozitív, előrevivő gondolatokkal terheljük az agyunkat a sok negatív helyett. Próbáld ki Te is és szabadulj meg a mumusaidtól! Sok sikert kívánok hozzá!