5+1 TIPP, HOGY SIKERESEN NYELVVIZSGÁZZ!

Szerinted min múlik, hogy átmész-e a nyelvvizsgán? Úgy gondolod, hogy a legfontosabb az, hogy megoldjál egy halom tesztet és nyelvileg alaposan felkészülj? Igazad van, ez mind szükséges, viszont legalább ugyanilyen fontos felkészülni a következőkből is:

  1. A legfontosabb, hogy tisztában legyél a vizsga menetével és ne ott lepődj meg bizonyos szabályokon. Minden vizsgának megvan a maga menete, mikor lehet szótárat használni, lehet-e jegyzetelni a szóbeli előtt stb. Ha ezekből nem készülsz fel, akkor ott váratlanul érhetnek dolgok és leblokkolhatsz, ami a teljesítményedet negatív irányba mozdítja.
  2. Gondold végig, hogy hogyan tudod magadat csúcsformába hozni a vizsga napjára. Milyen tevékenységeket érdemes a vizsga napja előtt illetve a vizsga napján folytatnod, amelyek energiával töltenek fel. Ez lehet sport, mozi, olvasás, egy baráti beszélgetés is.
  3. Tervezd meg, hogy mit reggelizel majd a vizsga napján, hogy energizált maradj. Ez egyénenként változó, hisz ha nem szoktál reggelizni, akkor a vizsga napján sem kívánja a szervezeted, viszont akkor is érdemes magaddal vinned valami kis harapnivalót, hogy a vércukor szinted ne essen le és az agyad is megfelelően működjön.
  4. Milyen ruhát vegyél fel? Készítsd elő a vizsga előtti nap, hogy mit veszel majd fel. Olyan ruhát válassz, amelyben nem feszengsz majd, kényelmesen érzed benne magadat és jó benyomást tudsz tenni a vizsgáztatókra. Nem kell kiskosztüm vagy öltöny, hiszen órákon át egyhelyben kell ülnöd majd.
  5. Menj el a vizsga helyszínére még a vizsga előtt! Mivel online is lehet már jelentkezni, sokan csak a vizsga napján látogatnak el a helyszínre, pedig egész más érzés belépni egy olyan helyre, ahol már jártunk korábban, ráadásul nem akkor bolyongsz majd az épületben először, megkockáztatván azt, hogy akár le is késed a vizsgát.

+1 tipp. Stresszmentesíts! Talán ez a legfontosabb mindközül, hogy a felkészülési folyamat része legyen olyan technikák elsajátítása, melyek segítenek abban, hogy a lehető legkevésbé izgulj, illetve képes legyél a vizsga által kiváltott stresszt oldani, kezelni.

Bármennyire is egyszerűnek tűnhetnek ezek a dolgok, rutinos nyelvvizsga felkészítőként számtalan alkalommal megtapasztaltam, hogy a sikertelen nyelvvizsgák hátterében sokszor nem a nyelvi hiányosságok állnak, hanem az, hogy az előbb említett dolgokból nem készülnek fel a vizsgázók. Hogy Te ne járj így, gyere el hozzám nyelvi coachingra és segítek Neked felkészülni a sikeres nyelvvizsgára! Válogass coaching programjaim közül, melyeket kimondottan erre a célra dolgoztam ki! Ne legyen mumus a nyelvvizsga többé!

Kategória: Nyelvvizsga